Com hem fet el treball i què hem après

De la primera idea a la idea definitiva

La idea del col·lectiu la vam decidir ràpid, perquè una de nosaltres havia treballat el tema de les drogues i la sexualitat amb joves a través d’una webquest. Llavors vam pensar de treballar partint del bagatge d’aquesta experiència.

Primer vam fer una cerca sobre el col·lectiu d’ adolescents i joves. Vam consultar algunes web que són recursos per a joves sobre drogues i sexualitat, com energy control, que és un recurs web d’informació, assessorament i anàlisi de drogues, l’apartat sobre drogues de la xarxa joves.net, el centre jove d’anticoncepció i sexualitat, o la web sexe joves de la generalitat.

Al fer una pluja d’idees sobre quina proposta formativa volíem fer, i com incloure les eines 2.0, van sortir dues idees generals:

Una era fer una plataforma de recursos i intercanvi educatiu. Una eina que servís per compartir experiències, teories i recursos educatius sobre sexualitat i drogues entre persones que treballen en educació i que també fos un espai de consulta i intercanvi per a joves i adolescents sobre aquestes mateixes temàtiques.

D’aquesta primera idea vam pensar que se’ns feia massa amplia, i que el sentit de pensar un recurs per una xarxa, és formar-ne part i decidir-ho com a tal. I en tot cas tenia més sentit pensar en el que podria ser una aportació als recursos que ja hi ha i tenen seves pròpies xarxes dins la web.

L’altra idea era la de fer servir eines web 2.0. en activitats per a joves sobre sexualitat i drogues i vam fer-ne un primer esbós. Aquesta ha estat la idea que hem tirat endavant, tot i que l’hem concretat en un sol tema, les drogues.

Així doncs és com comencem a pensar en quines activitats. Volíem que fossin activitats participatives on els joves treballessin en grups i conjuntament per a formar-se una opinió crítica sobre les drogues. Alhora volíem que aquestes activitats tinguessin internet com a una de les eines de treball, ja fos com a font d’informació a través d’eines web 1.0 i web 2.0. com a eines educatives per a la construcció de coneixement i intercanvi per al grup durant el procés de la realització de les activitats.

Com fem servir eines web 2.0. com a recurs educatiu?

La utilització de blogs com a eina de treball i com a plataforma on experimentar també amb altres eines web 2.0, com hem estat fent a classe, ens va semblar una bona manera per les possibilitats educatives que n’estàvem coneixent.

Després també volíem que les activitats poguessin plantejar un treball ampli, i que abordés el tema des de diferents mirades i que tingués un sentit com a procés. Treballar la cerca i elaboració d’informació sobre drogues amb el diàleg i les experiències de tots.

Sobre la manera de plasmar aquestes cinc activitats, vam pensar en una guia per a educadors/es per a que la proposta formativa anés més enlla de nosaltres, és a dir, donar-li un format a través del qual poder difondre-la. L’eina del formatpixel que vam conèixer a través de la presentació del treball de les companyes, ens va semblar una bona manera de fer-ho, i alhora d’aprendre a fer servir amb finalitat educativa una altra eina web 2.0.

I per a presentar-ho amb tota la classe, també ens va agradar l’eina del prezi i vam decidir aprendre a utilitzar-la.

Des de la idea inicial fins ara hem fet un procés en el que hem après a concretar i donar forma a una proposta educativa que fes servir les web 2.0 amb finalitat educativa. Aquest treball ha estat col·laboratiu, hem après a treballar juntes. Hem passat per moments de dubtes, canvis i creativitat en els que ens hem informat, hem compartit idees i hem après juntes a fer servir eines web 2.0 que no coneixíem.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s